INTERVIEW BAS VAN VROONHOVEN

Handelsconflicten tussen de grootmachten China, VS en EU en het toenemend protectionisme staan centraal bij Trends in Export 2020. Hoewel managing director Bas van Vroonhoven van Boon Edam Global Export BV op korte termijn geen verbetering van deze situatie verwacht, is hij tevreden over 2019 en ziet hij dit jaar meer dan genoeg kansen, ook al is de impact van bijvoorbeeld het coronavirus nog moeilijk in te schatten.

Bas van Vroonhoven, managing director Boon Edam Global Export

Wij gaan dit jaar de markt vol vertrouwen tegemoet

In handelsoorlogen en geopolitieke onrust ziet Bas van Vroonhoven de komende jaren ook bedreigingen bij het behalen van zijn businessdoelstellingen in bepaalde landen. Als wij hem vragen waarom hij niet verwacht dat er snel een einde komt aan de verschuivingen in de geopolitieke machtsverhoudingen en de daaruit voortvloeiende onrust, zegt hij: “Met de huidige kopstukken van de Verenigde Staten, China, Turkije en Rusland aan het roer zie ik niet in hoe die verhoudingen op korte termijn kunnen verbeteren. Want die leiders zullen hun politiek niet zomaar loslaten.”

Geen grote investeringen Boon Edam Global Export heeft hierdoor in 2019 zelf ook problemen ondervonden. “Vooral door politieke onrust en sancties is er terughoudendheid in bepaalde landen om te investeren”, legt Van Vroonhoven uit. “Zo verkochten wij in Iran voorafgaand aan de sancties flink wat projecten, maar ook sinds het verlichten van die sancties doen wij er nog steeds geen zaken.

Daarnaast zijn met name de sancties van de EU en VS continu in beweging, vandaar dat wij in dergelijke landen vanuit export compliance indien nodig ook nog een end-user check doen om te kijken of wij binnen de wettelijke of door de bank gestelde voorwaarden opereren.”

“Je merkt duidelijk dat Turkije geen grote investeringen meer aantrekt”

Politieke onrust zorgde vorig jaar ook voor uitdagingen bij de export naar Turkije. “Je merkt duidelijk dat dit land geen grote investeringen meer aantrekt. Voor ons vervelend, omdat wij steeds meer zakendoen met internationale klanten die over de hele wereld gaan. Partijen zoals Amazon, Ikea, Google en Shell lijken momenteel niet genegen dergelijke markten op te gaan, ook niet vanwege de hoge inflatie die bovendien ook lokaal veel impact heeft.”

Overloop van China In een aantal van de grootste markten van Boon Edam Global Export was vorig jaar sprake van een pas op de plaats met nieuwe projecten. “Desalniettemin zien wij kansen genoeg en gaan wij dit jaar de markt dan ook vol vertrouwen tegemoet. Omzetgroei zien wij zowel in een stijgende omzet uit bestaande markten als in het betreden van nieuwe”, zegt Van Vroonhoven vol vertrouwen.

“Het kan bijna niet anders dan dat de Britten hun goederenimport en dienstenexport aan elkaar koppelen”

Binnen de Europese Unie zijn Polen en Spanje de grote stijgers. Van Vroonhoven: “Polen is voor ons geen verrassing. Dit land heeft een grote bevolking en een goed draaiende economie met al jaren prima groeicijfers. Ook zijn er veel projecten met draaideuren en toegangsoplossingen. De omzetgroei in Spanje was voor ons wél verrassend. Deze komt voort uit een gelukkige combinatie van een markt die zich prima beweegt en de extra aandacht die wij aan onze distributeur in dit land hebben gegeven. Die heeft hierdoor zijn inzet en efficiency echt verhoogd.”

Meer potentie Thailand is in Azië de grote groeier. “Door het overheveleffect naar de volgende lageloonlanden is Thailand samen met Vietnam de overloop van China geworden. Bovendien is het qua infrastructuur en wet- en regelgeving een prima land”, vertelt Van Vroonhoven. Kansen op nieuwe markten ziet hij daarnaast ook in Ghana, Nigeria en Kazachstan. “Dit zijn landen met een behoorlijke economie die in allerlei marktvergelijkingen omhoogkomen. Wij hebben er al een aantal projecten lopen. Zodra wij meer potentie zien, zoeken wij een lokale distributeur voor de volgende stap!”

Boon Edam is wereldwijd een van de marktleiders in draaideuren en beveiligde toegangsoplossingen. Deze producent uit Edam expor-teert al ruim vijftig jaar naar meer dan zeventig landen. Zowel via 20 eigen vestigingen als circa 50 distributeurs. De omzet uit export bedraagt 85 procent.

Trends in Export is een gezamenlijk initiatief van kredietverzekeraar Atradius en ondernemersorganisatie evofenedex